I denne guide kan du læse om installationen af WordPress, samt hvordan du kommer i gang med WordPress. Du lærer bl.a. om indstillinger, udseende, plugins, samt hvordan du udgiver indhold i WordPress.
Indholdsfortegnelse
Installation af WordPress
Som du kan se her i vores oversigt over hjemmeside løsninger, så har de fleste af webhotellerne det der hedder 1-klik installation. Der skal ofte lidt mere end ét klik til for at fuldføre installationen, men grundlæggende skal du ikke foretage dig andet end navngivning af din nye blog, samt et par enkelte klik med musen. Så er din nye WordPress hjemmeside installeret. Benytter du denne metode, så kan du fint skippe videre til næste afsnit i denne artikel.
I resten af dette afsnit vil jeg forklare dig hvordan du installerer WordPress på dit webhotel, hvis du ikke benytter 1-klik installation. Det kan være at dit webhotel ikke understøtter 1-klik installation, eller at 1-klik installeren ikke kan installere i din mappe som du foretrækker, eller lignende.
Det første du skal gøre er at oprette en database på dit webhotel. Måske er det allerede gjort automatisk af dit webhotel. Husk at notere databasens navn, samt brugernavn og password på den bruger der skal tilgå databasen.
Næste trin er at uploade WordPress filerne til dit webhotel. Først henter du filerne her. Dette er den danske udgave af WordPress, og den ønsker du bestemt at benytte. Mange brugere foretrækker engelske menuer i div. programmer, men hvis du installerer den engelske udgave af WordPress, så vil din hjemmeside også blive på engelsk. Dvs. i menuen på din nye hjemmeside vil der stå “search” i stedet for “Søg”, og der vil stå “categories” i stedet for “kategorier” osv. Dette kan naturligvis rettes efterfølgende, men det er langt lettere at installere den danske udgave fra starten. Når du har hentet filerne, så skal de uploades til den mappe, hvor du ønsker WordPress installeret. Login oplysningerne til at gøre dette, har du fået af dit webhotel.
Nu skal du bare besøge den pågældende mappe på dit domæne. Har du f.eks. lagt filerne i en mappe der hedder “wordpress”, så skal du taste “www.ditdomaene.dk/wordpress” i din browser. Ønsker du at din WordPress hjemmeside skal kunne findes på “www.ditdomaene.dk”, så skal du ligge filerne i roden på dit webhotel.
Når du besøger domænet første gang, så kommer du til en installationsside. Her bliver du bedt om database oplysninger, og du skriver naturligvis de informationer, som du noterede ved oprettelsen af databasen. Du bliver også bedt om et navn til din hjemmeside, samt et brugernavn og et password, som du skal bruge, når du skal administrere indholdet på din hjemmeside. Herefter foregår alt af sig selv, og installationen fuldføres.
Oplever du problemer i processen, så skyldes det sandsynligvis manglende skrive rettigheder på webhotellet. Du vil få oplyst på skærmen hvordan du manuelt opretter en fil kaldet “wp-config.php” og hvilket indhold du skal putte ind i filen. Du skal derfter uploade wp-config.php via ftp til dit webhotel. Du kan også tage en snak med dit webhotel omkring de manglende skrive rettigheder, da dette også vil påvirke dit videre brug af WordPress. Når du eksempelvis skal installere plugins, eller rette forskellige indstillinger, så vil du igen skulle gøre dette via ftp, hvis du har manglende skrive rettigheder.
I gang med WordPress
Når WordPress er installeret, så kan du logge på via adressen www.ditdomaene.dk/wp-admin
Vi foreslår at du forholdsvis hurtigt installerer et sikkerhedsplugin der ændrer dette, så din login adresse ændrer sig til noget du vælger. De mest basale sikkerhedstrusler i WordPress er baseret på standardindstillingerne. Derfor er det en god ide at ændre så meget som muligt fra standardindstillingerne, som f.eks. en ændret login adresse, og et andet brugernavn end “admin”. Både installation af plugins, samt håndtering af sikkerhed, kommer vi ind på senere i dette indlæg, så du kan springe dette over i første omgang.
I WordPress har du en menubar i venstre side. De vigtigste punkter for dig som nybegynder er “Sider”, “Indlæg”, “Kommentarer”, “Udseende”, “Plugins” og “Indstillinger”. Vi vil starte med indstillingerne.
Indstillinger
I indstillingerne er der flere underpunkter. Hvis du starter med “Generelt”, så skal du nu ændre “Tagline”. Du indstillede din hjemmesides titel under installationen af WordPress, men mangler nu tagline. Din tagline er en kort beskrivelse, som vises efter din titel på forsiden. Derefter bør du indstille tidszonen og sætte datoformatet til “Eget:” og her angive “d/m-Y”. Dermed har du dansk datoformat som f.eks. “17/10-2016”. Slutteligt indstiller du tidsformatet som du ønsker og trykker på “Gem ændringer”.
Gå nu til “Permanente links” og vælg “Navn på indlæg” under “Almindelige indstillinger”. Dette sikrer at URL’erne på dine blogindlæg ser pæne ud og er menneskeligt læselige i stedet for at bestå af en masse tal, som desværre er standardindstillingen.
Der findes mange andre indstillinger, som du fint kan kigge på og evt. ændre. Ovenstående få punkter er dog de vigtigste og nok til, at du kan gå videre med andre ting.
Udseende
Som helt ny bruger af WordPress er dette punkt et af de mere interessante. WordPress bliver installeret med et standard tema, og derfor ser din hjemmeside ud som et hav af andre hjemmesider. Men dette kan du ændre på ganske få sekunder. Ved at gå til underpunktet “Temaer” og her vælge “Tilføj nyt”, så kan vælge i mellem en lang række af forskellige temaer. Når du har fundet et tema, som du kan lide, så trykker du på “Installer” og efter få sekunder er temaet installeret. Du skal nu trykke på “Aktiver” for at benytte temaet.
Du kan fint installere mange temaer på én gang, men der kan naturligvis kun være ét tema aktiveret ad gangen. Som nybegynder er det fint at vælge et af disse mange gratis temaer. Opbygger du en hjemmeside for dit firma eller får du succes med mange besøgende, så ønsker du måske et mere professionelt udseende. Her findes der et utal af hjemmesider der sælger temaer til WordPress. Disse temaer er heller ikke unikke, da der sagtens kan være mange personer der har købt det samme tema. Dog vil der på gratis temaer næsten altid stå i bunden af hjemmesiden, hvem der har designet den. Dette kan du slippe for med et købt tema.
Ønsker du et helt unikt design, så bør du hyre en designer. En dansk designer er dyr, men kan godt være det rette valg for dig. Har du modet på at hyre en udenlandsk designer, så kan du hos Upwork finde utroligt mange designere, som kan designe et unikt WordPress tema til dig for relativt få penge.
Når du først har installeret et tema, så kan du benytte de andre underpunkter i “Udseende” menuen til at indstille hvordan din hjemmeside skal se ud.
Sider
Når du vil skrive om noget på din hjemmeside, så kan du enten bruge “sider” eller “indlæg”. Normalt bruger man sider til alle de faste sider, som f.eks. kontakt siden og “om os” siden, hvor du skriver hvem der står bag din hjemmeside. Er det en virksomhedshjemmeside du har oprettet, så vil du sandsynligvis også oprette en reference side, hvor du viser nogle citater fra dine tilfredse kunder. Er det i stedet en personlig blog, så opretter du måske et billedegalleri på en side. Du bruger altså en sider til strukturen på din hjemmeside.
Indlæg
Et indlæg bruger du til dine nyheder, også kaldet dine blog indlæg. Er du som virksomhed kommet med et nyt produkt, så skriver du om dette i et indlæg. Har du som privat person netop oplevet noget spændende, som du vil fortælle om på din hjemmeside, så skriver du det i et indlæg.
Hvis du ønsker at skrive dine nyheder på en “side”, eller lave din kontaktside i et “indlæg”, så kan det fint lade sig gøre. Det hjælper dog utrolig meget på strukturen af din hjemmeside, hvis du holder dig til ovenstående retningslinier for sider og indlæg.
Forskelle på sider og indlæg er desuden at man som regel angiver en dato på et indlæg, mens dette ikke er tilfældet for en side. Ligeledes er det normalt at der er åbent for kommentarer på et indlæg, mens det ikke er tilfældet for en side. Det kan dog i visse tilfælde give god mening at tillade kommentarer på en side. Om det skal være muligt at kommentere på henholdsvis et indlæg og en side, kan du nemt angive i kontrolpanelet.
Fremstilling af indhold
Når du laver indhold på sider og indlæg, så kan du vælge mellem “visuel” og “tekst”. Når du vælger visuel, så kan du se effekten af de ændringer du laver. Hvis du f.eks. indsætter et billede, så kan du med det samme se hvordan billedet ser ud i dit indlæg. Har du i stedet valgt “tekst”, så vil du se html koden for det billede du har indsat. Normalt vil du som nybegynder altid benytte “visuel”. Som mere erfaring bruger af WordPress, vil du sandsynligvis fortsat benytte “visuel” det meste af tiden, men skifte til “tekst” på de tidspunkter, hvor du ønsker manuelt at ændre i den bagvedliggende html kode.
Når du skriver indlæg og sider, så har du en redigeringsbjælke over dit indlæg, som kan hjælpe med alle former for formattering og indsættelse af medier og specialtegn mv. Dette fungerer på præcis samme måde, som du kender fra andre tekstredigeringsværktøjer, som f.eks. Microsoft Word. Her kan du angive hvad der er overskrifter, og hvad der er brødtekst. Dermed bliver overskriften automatisk skrevet med forstørret tekst, og html koden bagved bliver indstillet korrekt, så browsere og søgemaskiner ved at dette er din overskrift.
Du kan desuden indsætte billeder, gøre teksten kursiv eller fed, samt indsætte links osv. At skrive sider og indlæg er dermed lige så let, som når du skriver tekster i Word eller andre tekstværktøjer.
Kommentarer
Her kan du se de kommentarer, som dine brugere har skrevet til dine indlæg. Der skrives ikke længere så mange kommentarer til blogindlæg, da denne kommunikation er flyttet til de sociale medier. Det sker dog fortsat at dine besøgende skriver kommentarer til dine indlæg.
Du får normalt en email når en bruger har skrevet en kommentar på din hjemmeside. Du skal derefter tage stilling til om beskeden skal godkendes eller ej. Desværre vil du ofte modtage spam i kommentarerne. Derfor bliver kommentarer ikke automatisk godkendt. Det ville være ærgerligt at få din hjemmeside fyldt op med spam, men det ville også være ærgerligt, at gå glip af gode kommentarer, så husk at holde med kommentarerne og godkend de kommentarer der fortjener det.
Plugins
Plugins er en tilføjelse til din hjemmeside, som kan hjælpe dig med mange forskellige ting. Det er super let at installere nye plugins, og der er udviklet utroligt mange af dem. Du installerer et plugin på samme måde, som nævnt tidligere for temaer.
Når du går til “Plugins” menuen i venstre side, så kommer du til en oversigt over de plugins du allerede har installeret. Du kan her aktivere, deaktivere og indstille plugins. Her fra kan du nemt søge efter nye plugins, samt installere dem med få kliks.
Vær dog opmærksom på, at plugins er en sikkerhedsrisiko. Klart de fleste plugins er harmløse, men pluginet får adgang til at ændre din hjemmeside, så sørg for kun at installere plugins som du stoler på. Det kan naturligvis være svært at vide om du skal stole på et plugin, men du kan eksempelvis kigge på hvem der står bag pluginet, hvor mange der benytter pluginet, samt lave en google søgning, og se hvad andre personer skriver om pluginet. Derudover er det en god ide at tage backup løbende af din hjemmeside. Dermed kan du altid genskabe hjemmesiden, hvis du skulle løbe ind i problemer.
Jeg vil her beskrive 5 plugins, som kan være relevante for dig at installere på din hjemmeside. Derefter er du godt kørende, og du kan vente med at installere andre plugins til du har mere erfaring, eller til du løber ind i konkrete behov, som et plugin skal løse for dig.
Akismet
Akismet er sandsynligvis allerede installeret på din nye WordPress installation. Sørg for at aktivere pluginet. Du skal have en personlig nøgle for at benytte Akismet, men denne kan du få gratis ved følge beskrivelsen, og det bør du gøre. Akismet holder øje med de kommentarer der kommer på din blog og blokerer det meste spam. Har du ikke Akismet installeret, så er der en stor risiko for at din hjemmeside drukner i spamkommentarer. Så benyt Akismet. Dermed er der langt færre spamkommentarer, som du manuelt skal slette.
iThemes Security
iThemes Security er et sikkerhedsplugin. Der findes mange andre sikkerhedsplugins, som du kan vælge. iThemes Security er dog et godt valg, så hvis du ikke ved hvilket du skal vælge, så tag dette.
Min anbefaling lyder på at installere et sikkerhedsplugin. Hvilket sikkerhedsplugins er op til dig.
WordPress er det mest benyttede hjemmesidesystem (CMS / Content Manegement System) i verden. Derfor er det også et af de mest udsatte systemer overfor hacker angreb. Derfor skal du gøre så meget som muligt for at dette ikke sker. Du behøver ikke at bruge lang tid på dette, men brug måske 1-2 timer på at opsætte sikkerheden på din hjemmeside, så slipper du for at benytte adskille timer senere, på at genskabe siden efter et hacker angreb.
Jeg vil her tillade mig at indskyde en kort joke:
“To mænd i junglen ser en Løve nærme sig.
Den ene mand skynder sig at tage sine løbesko på, hvorefter den anden udbryder:
Du kan da umuligt løbe fra en Løve!
Nej, siger manden. Det er heller ikke nødvendigt. Jeg skal bare løbe fra dig…”
Når du skal forbedre sikkerheden på din hjemmeside, så behøver den ikke at være bullet proof. Hjemmesiden skal bare være mere sikker end størstedelen af de andre WordPress hjemmesider på nettet. Så er du ikke længere det nemme offer…
Sørg derfor for at ændre dit database prefix til noget andet end “wp_”. Sørg for at der ikke er en bruger med id=1. Sørg for ikke at have en bruger der hedder “admin”. Samt sørg for at udføre de andre anbefalinger fra sikkerhedspluginet.
Du behøver ikke at forstå hvad et database prefix er. Du skal bare forstå vigtigheden af at indstille disse ting, og derefter følge instrukserne som du får, når du har installeret et sikkerhedsplugin. Sørg for at tage en backup inden du ændrer for mange ting. Dette kan iThemes Security dog også hjælpe dig med. Så installer pluginet, tag en backup, og foretag derefter ændringer.
W3 Total Cache
Installer et Cache plugin. Om det er W3 Total Cache eller et andet Cache plugin er helt op til dig. Formålet med et Cache plugin er at gøre din hjemmeside hurtigere.
Når en bruger besøger din hjemmeside, så er der mange ting der skal hentes, som f.eks. din menu og dit sideindhold, samt evt. forskellige plugins mv. Dette tager alt sammen tid. Et cache plugin gemmer dine mest besøgte sider i en såkaldt Cache. Dette betyder at alt information om menuer og sideindhold mv. er gemt ét sted, og dermed kan dette hurtigere hentes, når brugeren besøger siden.
Så for at have en lynhurtig side, som dine brugere ikke skal vente på, så bør du installere et Cache plugin.
Google Analytics by Yoast
Dette plugin er kun vigtigt for dig, hvis du ønsker at se hvor mange besøgende du får på dine forskellige sider. Det mest populære værktøj til at vise sådan statistik er Google Analytics. For at Google Analytics kan vise dig disse data, så skal der installeres noget kode på din hjemmeside.
Google Analytics by Yoast installerer denne kode. Pluginet indsætter den stump kode på alle dine sider, som er krævet for at Google Analytics kan fungere.
Bruger du ikke Google Analytics, så har du ikke behov for “Google Analytics by Yoast”.
WordPress SEO
Ønsker du at din hjemmeside skal findes i søgemaskiner som eks. Google, så er det vigtigt at du angiver gode titler på dine sider, og gode beskrivelser af indholdet. Dette er nogle af de ting som WordPress SEO kan hjælpe dig med.
Afslutning
Jeg har nu gennemgået installationen af WordPress, samt de vigtigste elementer for at håndtere WordPress. Jeg er ikke gået i dybden med nogle af elementerne, men du har nu nok viden til at komme i gang. Du kan med disse enkle trin få en fin og velfungerende hjemmeside, hvor du kan udgive dit indhold.
Kan du ikke huske det hele, eller har du skimmet teksten og nu endt ved afslutningen, så fortvivl ikke.
Du kan fint gå i gang med din WordPress hjemmeside uden at kunne huske alt fra denne gennemgang.
Lige så snart du har installeret WordPress, så har du en velfungerende hjemmeside, som du kan benytte med det samme. Start med at oprette en side eller et indlæg og skriv det første indhold. Tjek hvordan det ser ud på din hjemmeside, og kom så tilbage til denne guide, når du støder på udfordringer.
Held og lykke med din nye WordPress hjemmeside.
Har du for øvrigt brug for at blive holdt mere i hånden og ønsker en mere udførlig guide til WordPress, så kan vi anbefale WordPress Manualen. Dette er en e-bog på lidt mere end 200 sider, og bogen koster 199 kr.
Du finder WordPress Manualen her
PS.
Har du endnu ikke installeret WordPress, eller ikke opsat dit webhotel, så læs vores guides til de danske webhoteller.
PPS.
Har du ikke købt et webhotel endnu, så find her vores oversigt over webhoteller. Så kan du finde det webhotel der passer til dig.